Kvantativ logo
Kvantativ logo

01

Miljö- och materialinventering

Miljö- och materialinventering

Många byggnader och anläggningar, särskilt från 1950-, 1960- och 1970-talen, döljer miljöstörande ämnen som exempelvis asbest och PCB. En materialinventering av god kvalitet, innan åtgärd – är viktigt för att kunna planera och genomföra rivning, ombyggnad, renovering och sanering på ett miljöriktigt och säkert sätt.

Enligt miljöbalken är det fastighetsägarens ansvar att känna till förekomsten av miljö- och/eller hälsostörande ämnen i byggnaden. En miljö- eller materialinventering ger fastighetsägaren denna kännedom.

Är du fastighetsägare eller byggherre ser vi till att du får en sammanställning av hur du tar hand om de olika materialen på speciella och kostnadsdrivande sätt. Vi anger även ungefärlig mängd på materialet. Inventeringsrapporten blir en handling som ligger till grund för senare kalkyler och förfrågningar. Många av dagens miljöcertifieringssystem för befintliga byggnader ställer dessutom krav på en miljö- och materialinventering.

Varför behövs en Miljö- och materialinvertering?

Miljö- och materialinventeringen kartlägger en byggnads ingående material med särskild fokus på miljö- och hälsostörande ämnen. Miljö- och materialinventeringen finns till för att hjälpa dig ta hand om miljö- och hälsoskadliga ämnen på rätt sätt. Detta blir särskilt aktuellt vid en ombyggnation, miljöcertifieringsarbete, renovering eller rivning.

Våra miljökonsulter, med specialinriktning på materialinventering och utredningar, utför miljö- och materialinventeringen.

  • En miljöexpert utför inventeringen.
  • Du får en rapport som innefattar beskrivning och bild.
  • Vi ger dig tydliga rekommendationer om hur du hanterar materialet.
  • Våra miljöexperter garanterar att utförandet uppfyller miljöcertifieringskraven.
  • Vi arbetar enligt riktlinjerna från Sveriges Byggindustrier, Arbetsmiljöverket och avfallsförordningen för att säkerställa hushållning med resurser och en miljöriktig hantering av byggnadsmaterial och eventuella farliga ämnen.

Såhär går det till:

Våra miljöexperter inleder varje miljö- och materialinventering med att granska tillgängliga handlingar. Gärna även äldre konstruktionsritningar om sådana finns att tillgå.
Efter förberedelser åker vi ut på plats för en okulär besiktning av byggnaden. Vi identifierar t ex asbest, PCB, freon, kvicksilver, bly, PAH och förorenad betong. Detta gör vi både genom materialprover och erfarenhetsmässiga bedömningar.

Vi upprättar sedan en rapport med ritnings- och fotobilaga. I rapporten tar vi upp samtliga identifierade material och mängd där så är möjligt. På så sätt blir rapporten till en handling som kan ligga till grund för kalkyl och upphandlingar.

Tilläggstjänster

Akut materialprovtagning

Under pågående projekt händer det ofta att material påträffas som inte är upptagna i en miljö- och materialinventering eller att ingen inventering finns.

Våra konsulter åker ut på plats och tar med nödvändig utrustning. Utrustningen varierar beroende på konstruktion och material. I vissa fall behövs kärnborrar och sticksåg, medan andra fastigheter klarar sig med så enkla verktyg som kniv och stämjärn.

Efter utfört besök sammanställer vi en rapport som innehåller analyssvar och ett kortfattat PM. PM:et innehåller bilder och en ritning där provtagningsplatserna är utsatta.

Inventering av PCB

Fogmassor och golvmassor ska inventeras i byggnader och anläggningar enligt den svenska PCB-förordningen (PCB-förordning, 2007). Kravet gäller även dolda massor. Isolerrutor och kondensatorer som har eller misstänks ha PCB ska inventeras och märkas upp på plats. Inventeringsarbetet skulle enligt förordningen ha varit klart 2008.

Den som ska inventera PCB bör ha byggteknisk kunskap och veta var det kan finnas fogmassor och andra produkter med PCB. För en bra inventering krävs noggranna förberedelser, till exempel kunskap om och ritningar över byggnaden samt utrustning för provtagning. Inventeringen ska dokumenteras noggrant.

Källa: Naturvårdsverket

Kontrollplan

Vi upprättar även en kontrollplan för rivning utifrån inventeringsrapporten. Kontrollplanen visar hur du hanterar övrigt identifierat avfall på ett miljömässigt hållbart sätt. Detta dokument kan fastighetsägaren sedan använda för att ansöka om rivningslov hos lokal tillsynsmyndighet.

Kvalitetskontroll av utförande entreprenad

Under kommande rivningar och saneringar agerar vi som kontrollansvarig för fastighetsägaren eller byggherren för att säkerställa att lagkrav och utförandebeskrivningar efterföljs.

Vi belyser vikten av information mellan utförandeentreprenad och beställarens ombud genom att arbetet påbörjas först efter ett informationsmöte mellan alla berörda parter.

Vi använder oss sedan av oanmälda kontroller av dokumentation, behörighetsintyg samt arbetsmoment.